Home » Informatie » Artikelen Hondenschool Kersten

Artikelen Hondenschool Kersten

Op deze pagina zullen wij zelf geschreven artikelen van hondenschool kersten delen. 

 

Zo hopen wij zoveel mogelijk mensen te kunnen informeren over verschillende honden topics. 

 

Delen vanaf deze post en pagina is toegestaan en wordt zeer gewaardeerd! 

Downloaden/bewaren/opslaan/kopiëren/screenshots/uploaden in een eigen social media album maakt inbreuk op auteursrecht.

 


Wat voor een ‘rukker’ ben jij?

Ziet u ze ook wel eens lopen?

Die frustratierukkers? En dan bedoelen we daar geen situaties mee waarbij je de politie moet bellen omdat je iemand aan zichzelf ziet zitten op straat 😂.

 

Hier bedoelen we mensen mee die zo gefrustreerd zijn op hun hond of op hele andere dingen, en dit afreageren op hun huisdier door aan de lijn te rukken.

 

Zo zien we verschillende ‘rukkers’.

  • De gewoonte rukker , lees: onbewust met veel regelmaat een ruk aan de lijn geven ipv communiceren met hun hond. Bijvoorbeeld bij elke stoeprand, waar mensen perse willen dat hun hond zit (wat is er mis met rustig wachten in een staan positie, maar dat is een andere discussie). Mensen vragen hier zelden om een zit, hier komt in plaats daarvan vaak automatisch die ‘gewoonte ruk’ aan de lijn.
  • De frustratierukker, lees: mensen die hun hond niet consequent opvoeden,  en zich dan ergeren  aan hun hond als deze trekt. Ze laten hem dan vaak enkele meters trekken (de hond leert dus dat trekken aan de lijn zin heeft), en dan zijn de baasjes zo gefrustreerd en klaar met dit gedrag, en dan geven ze ineens een harde ruk aan de lijn. Om vervolgens de hond weer te laten trekken.
  • De ‘ik weet niet hoe ik het anders moet oplossen dus ik ga maar rukken rukkers’, lees: Mensen die met hun handen in het haar zitten en al van alles geprobeerd hebben. Maar de hond blijft bijvoorbeeld druk of blijft blaffen oid. En dan uiteindelijk komt daar dan die ruk. Die overigens ook niet helpt.
  • -De angst rukker, lees: De situatie zo spannend vinden als eigenaar dat je de lijn kort trekt en je hond bijna ophangt. 

 

Dit alles zeg ik natuurlijk met een knipoog. Een beetje humor helpt soms om in beeld te brengen wat we onze honden aandoen. Echter zit er wel een zeer serieuze toon in dit bericht.

 

We zien dit namelijk elke dag, wij de instructeurs van hondenschool kersten.

 

Mensen die bewust, maar ook heel vaak ónbewust een harde ruk aan de lijn geven. Een harde ruk aan een lijn die om de nek van hun trouwe viervoeter zit.

 

Wij als hondenliefhebbers en instructeurs zijn natuurlijk heel bewust bezig met honden, hun gedrag, hun lichaamstaal en hun training. Waardoor dit soort dingen ons extreem opvallen.

 

Maar ik zou jullie ontzettend graag willen vragen, om eens een dag hier extra veel op te letten. Op al die hondeneigenaren die je tegenkomt tijdens een wandeling of gewoonweg als je in de auto rondrijdt.

 

Het zal je versteld doen staan hoeveel mensen ‘zomaar’ een ruk geven aan die lijn. Het lijkt de normaalste zaak van de wereld.

 

Maar wat zijn nu de gevolgen hiervan?

 

*Trainingstechnisch:

Er ontstaat een overkill aan (heftige) correcties. Hiermee loop je het risico dat je het vertrouwen van je hond kwijtraakt en kun je eindigen met een angstige, misschien zelfs agressieve hond die misschien wel ‘onder appel’ is, maar zich niet prettig voelt bij de baas. Of de hond wordt immuun voor de rukken aan zijn nek, omdat hij ze te pas en te onpas voelt, en vaak niet eens weet waarom.

 

*Lichamelijk:

(Bron: bewustmetdieren.nl)

Veel mensen denken dat de nek van een hond sterker is dan die van een mens. Dit is echter niet het geval, anatomisch gezien is de nek zo goed als hetzelfde. Er lopen dezelfde structuren door de nek van een hond en een mens, en ook de huid is even dik; de opperhuid van een hond is zelfs iets dunner.

 

Om een indruk te krijgen van het gevoel wat een hond ervaart als hij aangelijnd aan een halsband loopt, kun je je handen om je nek heen leggen met je duimen aan de voorkant. Door druk uit te oefenen naar achter simuleer je het gevoel van een halsband waar druk op staat. Naast het feit dat dit een onprettig gevoel is voor de hond, kan het de nek ook daadwerkelijk beschadigen.

 

En zo’n beschadiging gebeurt voor je het weet: een harde ruk aan de lijn kan al schadelijke gevolgen geven:

 

Nekletsel

Dit is het meest voorkomende probleem veroorzaakt door rukken aan de lijn.

Het kan gaan om een simpele blauwe plek, maar het kan ook gaan om een beschadigde luchtpijp, gebroken wervels of om verlamming en andere neurologische problemen. Uit onderzoek van Anders Hallgren is gebleken dat van de honden met nekletsel, 91% was veroorzaakt door het gebruik van een halsband. Honden uiten pijn en ongemak meestal niet sterk en daarom zijn weinig mensen zich bewust van dit probleem.

 

Problemen met de schildklier

In de nek, op de plek waar de halsband zit, bevindt zich de schildklier of thyroïd. Deze speelt een grote rol in de hormoonhuishouding van de hond. Wanneer er druk wordt uitgeoefend op deze klier, raakt hij beschadigd. Als deze schildkliercellen beschadigd zijn worden ze afgebroken door het lichaam. Dit leidt dus langzaam tot een vermindering van het aantal schildkliercellen en dus tot een tekort aan schildklierhormoon: hypothyreoïdie. Dit zorgt voor verminderde energie, gewichtstoename en huid-/haarproblemen.

 

Oogproblemen

Uit onderzoek van Pauli A.M., Bentley E, Diehl K.A., Miller P.E,“Effecten van de druk door een halsband of tuig op de intra-oculaire druk bij honden”is gebleken dat de oogboldruk behoorlijk stijgt wanneer er druk wordt uitgeoefend op de hals en nek. Dit kan grote gevolgen hebben voor het functioneren van de ogen. Als die is verhoogd kan dit zorgen voor een verminderde bloedvoorziening van de oogzenuw, waardoor die beschadigd kan raken.

Zeker bij honden met aanleg voor oogproblemen zal dit snel leiden tot een verminderde functie van het oog.

 

*Hondenschool Kersten*

Wij zijn niet zozeer voorstander voor een tuig of een halsband. Beiden kunnen prima bevallen. Echter kun je het beste per situatie inschatten want handig is.

Ik denk, dat ongeacht welk van deze twee hulpmiddelen je gebruikt, het hulpmiddel niet zozeer het probleem is, maar juist hoe je er mee omgaat als baas.

 

Je hond laten trekken aan de lijn, of deze nu aan een halsband of tuig zit, is schadelijk voor zijn lichaam. En kan leiden tot blessures.

 

Kies daarom voor een goede hondenschool die je de juiste tips kunnen geven om ervoor te zorgen dat je een fijne wandeling kunt maken met die trouwe viervoeter, zonder hem pijn te doen.

 

Werken met een ontspannen lijn staat bij Hondenschool Kersten hoog op het prioriteiten lijstje.

 

Geschreven door Hondenschool Kersten


De muilkorf 

 Wat vind jij van een muilkorf? 

 

 

Helaas wordt de muilkorf vaak geassocieerd met iets vervelends voor de hond. 

Ook associëren mensen een muilkorf vaak met een agressieve hond. 

 

Echter is de muilkorf een fantastisch hulpmiddel die ook veel vrijheid kan bieden voor veel honden in vele situaties. 

 

Enkele voorbeelden: 

 

 

Stel je hebt een hond alles op eet wat hij tegen komt. Hierdoor zou je hond wellicht ivm zijn veiligheid niet meer los kunnen lopen. 

 

Natuurlijk is het belangrijk om opzoek te gaan naar de oorzaak van dit vele eten. Het kan bijvoorbeeld een medische reden hebben of voortkomen uit stress. 

 

De muilkorf kan je wel helpen in de training. Deze voorkomt dat je hond gevaarlijke dingen op kan eten, of maakt het in ieder geval minder makkelijk. En tevens geeft dit je hond de nodige vrijheid weer terug. Want je hond niet meer los laten lopen in een losloopgebied om slechts het eten te voorkomen zou ontzettend zonde zijn. Zeker omdat veel honden deze vrijheid echt nodig hebben. 

 

 

Stel je hebt een hond die het lastig vindt dat vreemde honden hem begroeten als hij aangelijnd is. (Sowieso ben ik geen voorstander van aangelijnde ontmoetingen met honden, maar dat is een onderwerp voor een andere keer😉) 

 

Het kan deze hond helpen om hem een muilkorf om te doen. 

Omdat (helaas) nog steeds veel mensen denken dat honden met een muilkorf vals zijn, is het voordeel van deze associatie dat deze mensen hun hond en zichzelf wel op afstand houden. Ideaal voor de hond die toch al niet op contact zat te wachten. 

 

 

Dit zou dus ook ideaal kunnen werken voor een hond die vreemde mensen die hem willen aaien spannend vindt. De meeste mensen aaien al voordat eigenaren de kans krijgen om aan te geven dat hun hond daar bijvoorbeeld dus niet op zit te wachten. Dit brengt dan ook elke keer een negatieve associatie met zich mee voor deze angstige of gereserveerde hond. De muilkorf zou hem hiervan kunnen verlossen omdat mensen dan meestal niet zomaar gaan aaien. 

 

 

Zo zijn er nog veel meer redenen te bedenken.. 

 

Mijn inziens is de muilkorf - MITS GOED AANGELEERD - een fantastisch HULPMIDDEL die vaak vele deuren opent voor de honden en de eigenaren. 

De muilkorf is echter niet een oplossing voor alles, alleen is het vaak slechts een hulpmiddel

 

Tip:

Laat je goed adviseren door een professional over een geschikte muilkorf. 

 

Waar let je op: 

-goed passende ruime muilkorf (bovenste foto)

*De hond moet kunnen hijgen 

*Drinken 

*Beloningen aan kunnen nemen 

 

-Koop geen snuitje (onderste foto) voor langdurig gebruik. Hiermee kunnen honden niet hijgen, drinken of eten. Zeker in de zomer erg kwalijk want hierdoor kunnen honden hun warmte niet kwijt. 

Ondanks dat de snuitjes er voor leken vaak vriendelijk uitzien, zijn ze zeker niet comfortabeler voor de hond dan een muilkorf.  

 

-Een muilkorf kan, wanneer deze plotseling omgedaan wordt, als onprettig worden ervaren en stress/angst veroorzaken. Het is dus belangrijk om de muilkorf langzaam te introduceren en je hond op een leuke manier aan te leren om deze om te krijgen.

Bouw deze training in kleine stapjes op! Vraag hierbij hulp van een professional.

Clicker training is een leuke manier om je hond spelenderwijs te leren om zijn neus zelf in de muilkorf te steken. 

 

-Wil je hulp bij het aanleren van de muilkorf? Neem dan contact met ons op: 

info@hondenschoolkersten.nl 

 

Wil je hulp bij training van je hond in de thuis situatie met andere ‘problemen’ ? Neem dan ook gerust contact met ons op. Evenementen met of zonder hond? 

De tijd van braderieën, open dagen en allerlei evenementen komen er weer aan.
Veel locaties zijn geen leuke plek om uw hond mee naartoe te nemen.

Veel mensen zien het als een gezellig dagje uit met het hele gezin, dus inclusief hond.

Maar is het voor de hond ook een ‘leuk dagje uit’?

Veel honden zouden veel blijer zijn als zij thuis mogen blijven of bij een oppas.

 

Wat vinden honden vaak onprettig:
*drukte
-overal mensenbenen, die vaak de hond over het hoofd zien en op ze gaan staan.
-deze benen blokkeren het zicht voor je hond. (Besef je dat je hond veel lager bij de grond zit dan wij)
*harde muziek
-honden horen al beter dan wij en zelfs wij vinden de muziek bij dit soort dagen al te hard, je hond heeft hier echt last van.
*Bij warmte is het helemaal niet fijn voor honden om zo lang over (vaak het geval bij evenementen) asfalt te lopen, dit is erg warm.

 

Veel honden hebben erg veel stress op dit soort dagen en ze voelen zich vaak heel onprettig. Hoe herken je dit?
- kijk eens naar de staart en oren van je hond. Hangen deze naar beneden?
-Likt je hond regelmatig zijn bek of neus af met zijn tong? >stresssignaal
-Zit je hond regelmatig te krabben? >stresssignaal
- Zit je hond te hijgen? > Kan door warmte maar is ook een stresssignaal.
- Gapen? > Stresssignaal

 

Zo zijn er nog veel meer stressignalen, op subtiele wijze kunnen honden aangeven dat ze zich niet op hun gemak voelen. Daarom adviseer ik, neem hem aub niet mee naar dit soort evenementen. 

 

 

Ps: Er zijn altijd uitzonderingen. Sommige events zijn rustig en wel geschikt voor sommige honden. Mits deze goed gesocialiseerd en getraind zijn. Bijvoorbeeld hulphonden. Maar ook hulphonden worden niet gelukkig op elk evenement. Blijf dus kijken naar je hond. Is jouw hond ontspannen? Dan is het prima. 👍🏻😁